Tegenvaller sanering Bekendijk door Japanse Duizendknoop

Tegenvaller sanering Bekendijk door Japanse Duizendknoop

Bredevoort - Tijdens de saneringswerkzaamheden aan de Bekendijk in Bredevoort (gemeente Aalten) is de Japanse Duizendknoop aangetroffen in de eerder op de locatie aangevoerde (schone) aanvulgrond. Deze aanvulgrond is bestemd voor een woningbouwlocatie. Nu de grond de Japanse Duizendknoop bevat, kan deze niet meer worden gebruikt. Er moet daarom ca. 5.000 kub grond worden afgegraven en afgevoerd.



 



De Japanse Duizendknoop is een Invasieve Exoot. Exoten (uitheemse soorten) zijn planten, dieren of andere organismen, die van nature niet in Nederland voorkomen. Als exoten geen natuurlijke 'vijanden' hebben, kunnen ze schadelijk zijn voor inheemse soorten. De Japanse Duizendknoop is een voorbeeld van een niet wenselijke exoot. Hij verdringt andere beplanting en zijn groeikracht is zo groot dat zelfs asfalt- en betonconstructies aangetast worden. De Duizendknoop is bovendien erg moeilijk te bestrijden. Grond met planten van de Japanse Duizendknoop is daarom niet geschikt voor een woningbouwlocatie.



 



Verwerking



De vervuilde grond kan worden verwerkt bij het verondiepen van afgravingen. Dit is een veilige opslag van met Japanse Duizendknoop verontreinigde grond. De kosten voor het afgraven, afvoeren en verwerken van de vervuilde grond, en de aanvoer van nieuwe aanvulgrond, worden geraamd op € 150.000.



 



Aanvullend beleid



In vrijwel heel Nederland wordt de Japanse Duizendknoop momenteel aangetroffen. Het college van burgemeester en wethouders beraadt zich op aanvullend beleid voor bestrijding in de gemeente Aalten.


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free