Actie om kikkerpopulatie op peil te houden

Actie om kikkerpopulatie op peil te houden

De Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek is een poelenproject gestart om zo de leefomgeving van de boomkikker in stand te houden. Dit doen ze omdat de boomkikker ondanks eerdere maatregelen officieel op de rode lijst staat en wederom met uitsterven wordt bedreigd.



 



"In de jaren tachtig van de vorige eeuw was de boomkikker bijna verdwenen uit Nederland", stelt ecoloog Jan Stronks. "Toen zijn er heel veel maatregelen uitgevoerd in de Achterhoek om het de soort weer naar de zin te maken. De laatste jaren blijkt er weer een achteruitgang te zijn.



 



Hij luidde de noodklok en stapte naar de provincie en de vereniging met een plan om potentiële poelen in de regio aan te pakken en deze weer beter leefbaar te maken voor kikkers en salamanders. Grondeigenaren spelen daarbij een belangrijke rol, want op de gronden van de particulieren moeten de aanpassingen worden gedaan.



 



Het plan is om ongeveer honderd terreinen waar boomkikkers voorkomen, weer optimaal in te richten en te beheren", aldus Stronks. Maatregelen zijn onder meer dat de poelen moeten worden uitgegraven, zodat het makkelijk droog kan vallen. Er moet voldoende zonlicht zijn en het moet genoeg beschutte plekken hebben waar de kikker kan leven en zich kan voortplanten.

 



Grondeigenaren zien zowel voordelen als nadelen. "Naast het voordeel dat er weer wat leven in de poel komt, krijgen wij van onze melkfabriek een paar cent extra op onze literprijs", aldus agrariër Dick Looman uit Zelhem. "Omdat we naast aandacht voor dierenwelzijn en milieu ook aandacht voor landschappelijke inpassing van dit soort elementen hebben."



 



Het nadeel is het geluid dat de kikkers in de avonduren produceren. "De poel is ver genoeg van mijn woonhuis af, dus dat kan ik goed accepteren", stelt Looman. Ecoloog Stronks ziet het project als een flinke sprong in de juiste richting, maar blijft waakzaam voor de toekomst van de boomkikker.



 



Door Regio8

 


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free