GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
OOST GELRE - Sinds vorige week worden bij Marveld Recreatie ongeveer 60 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De gemeente voorziet hiermee de vluchtelingen van noodopvang, de zogenaamde ‘bed-bad-brood’-regeling. De noodopvang tot 8 april is hiermee voor de volledige capaciteit benut. Daarnaast ligt de opgave om binnen de gemeente opvang te organiseren voor minimaal een halfjaar. De mogelijkheden daarvoor worden nu onderzocht.
Diverse locaties voor langdurige opvang Inwoners laten de gemeente weten dat er vluchtelingen in leegstaande scholen en bedrijven opgevangen kunnen worden. Bij de gemeente zijn verschillende gebouwen in beeld voor de opvang, waaronder de scholen. Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland moeten panden aan bepaalde veiligheidseisen en geschiktheid voldoen, voordat ze ingericht kunnen worden voor langdurige opvang.
Andere eisen dan aan noodopvang Omdat het om opvang gaat van minimaal een halfjaar moeten de gebouwen en de ruimtes aan andere eisen voldoen dan aan noodopvang. Zo mogen het geen grote ruimten zijn waar meerdere bedden neergezet gaan worden. Er moet voldoende privacy geboden kunnen worden, zodat gezinnen samen kunnen zijn en mensen zich in een ruimte kunnen terugtrekken. Ook worden eisen gesteld aan de aanwezigheid van badkamers/douches en keukens/kookmogelijkheden.
Panden geschikt maken voor wonen De gemeente onderzoekt diverse locaties. Zodra de Veiligheidsregio de check heeft gedaan op veiligheid en geschiktheid, moet bekeken worden of en zo ja hoe de panden ingericht kunnen worden voor wonen gedurende langere tijd. Verwacht wordt dat eind maart meer duidelijk is.