Oud woonboerderijtje voormalige borstelfabriek staat op instorten

Auteur: Leo van der Linde

Aan de Hogestraat in Aalten is bouwbedrijf Wevers druk aan het werk met stutwerk van het woonboerderijtje van Lurvink. Dit woonboerderijtje is zwaar vervallen en maakte vroeger onderdeel uit van de borstelfabriek Luva (Lurvink-Aalten). Achter het boerderijtje staan de hallen waar op deze plek tot 1970 borstels werden gemaakt. De firma Luva in Aalten maakt al meer dan 150 jaar borstels en bezems in alle soorten en maten. Dit bedrijf is één van de laatste beoefenaars van dit oude ambacht in Nederland.


Het pand aan de Hogestraat staat al jarenlang leeg en momenteel dreigt met name het oude woonboerderijtje in te storten. Bouwbedrijf Wevers heeft opdracht gekregen om het te stutten en te verankeren met staalkabels. Eén van de medewerkers van bouwbedrijf Wevers wist te vertellen dat het pand van binnen zeer slecht is; "de zolder is zo goed als verrot. Het wordt tijd dat hier iets aan gebeurd". Wat er precies met het pand gaat gebeuren is nog niet precies bekend.

Realisatie van appartementen werd door de gemeenteraad afgewezen. Men wil op deze plek geen hoogbouw realiseren. Het oude woonboerderijtje staat op de lijst van gemeentelijke monumenten, het frontaanzicht moet behouden blijven. Het naastgelegen pand van de familie Pennings blijft in gebruik als magazijnruimte. De eigenaars vinden het een ideale locatie voor opslag van hun drogisterij-artikelen.


Foto's


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free