Gezocht 100 kandidaat-burgemeesters voor de kernen van de Achterhoek

Auteur: Paul Koot
Gezocht 100 kandidaat-burgemeesters voor de kernen van de Achterhoek

De provinciale partij "1 Achterhoek- 50 kernen – samen sterk " zoekt minimaal 100 kandidaten die aanvankelijk in een of meer van de 8-11 gemeenten in de Achterhoek op een (intergemeentelijke) kandidatenlijst voor deze partij willen staan. Het zijn de mensen die in een volgende fase burgemeester, wethouder of raadslid willen zijn van een van de ongeveer 50 kernen van de Achterhoek of voor deze partij in Provinciale Staten willen komen.
 
30-40 Nederlandse gemeenten
Met bovenstaand initiatief wil de Achterhoekse horecaondernemer Paul Koot zorgen voor een revolutie in bestuurlijk Nederland. Hij wil binnen de bestaande wetgeving laten zien dat je kunt effectief /sterk/ goedkoper kunt besturen door te groeien naar 30-40 gemeenten in Nederland waarop het toezicht en de afstemming gemakkelijk door het rijk kan worden gedaan en waarbij ook de voorgenomen herindeling van provincies "landsdelen" overbodig worden. In tegenstelling daartoe dienen de provincies zich voor te bereiden op de nieuwe formele 2 lagenstructuur door hun provincie bestuurlijk op te delen in mini-provincies ter grootte van de toekomstige grote gemeenten. Bij een wettelijke afschaffing van de provincies kunnen de taken dan gemakkelijk naar boven (rijk) en beneden (gemeenten) worden afgestoten.
 
Afschaffing provincies; andere bestuurlijke lagen
Uiteindelijk kunnen de provincies worden afgeschaft en Nederland in 30-40 gemeenten worden ingedeeld. Regio's / gemeenten die aansluiten bij de bestaande sociaal –culturele verbindingen/achtergronden en economische en bestuurlijke samenwerkingsverbanden. Om het bestuurlijke verhaal af te ronden zouden dan de duizenden, op persoonlijke titel rechtstreeks gekozen, raadsleden van de nieuwe kernen een eerste kamer -die wel een impuls kan- gebruiken kunnen kiezen. Daarbij zal de regionale invloed en betrokkenheid sterk aan kracht toenemen.
 
Kernburgemeester
Naast een sterk plaatselijk bestuur dat de decentralisatie van het rijk goed kan opvangen wil Koot binnengemeentelijk decentraliseren om het bestuur dichter bij de burgers te brengen. Dit is bijna overal bij opeenvolgende herindelingen verloren gegaan. Hij wil dit bereiken door elke kern z'n eigen bestuur te laten kiezen; Dat bestuur dient, anders dan bij de deelraden, het centraal bepaalde beleid met "maatwerk uit te werken" in goede samenwerking met de burgers /initiatieven van de kernen. Daartoe dient de raad van de kern niet vanuit partijen maar als persoon te worden gekozen. Ook dient de bevolking zelf haar plaatselijke de kern, dorps of stadsburgemeester zelf te kiezen. Ook de plaatselijke kern, dorps of stadswethouders of schepenen dienen rechtstreeks te worden gekozen. De helft van de ambtenaren worden ingezet voor bovenlokale (gemeentelijke) belangen, de andere helft voor de kernen en hun burgerinitiatieven. Om de waarde van die laatsten te benadrukken wil Koot ook de budgetten voor de helft op lokaal en de andere helft op bovenlokaal nivo kunnen inzetten
 
Herverdeling belastinggeld
Omdat de provincies keihard vasthouden aan de macht terwijl daar het geld over plinten klotst, het rijk de "gekozen" regio's afwijst vanwege het creëren van een nieuwe bestuurslaag maar intussen wel de gemeenten opzadelt met meer taken en minder budget en omdat de burger het vertrouwen in die overheid aan het verliezen is en daarom meer populistisch gaat stemmen (zie de tendensen naar de Europese verkiezingen), moeten nieuwe wegen gezocht worden. Omdat het niet van bovenaf komt wil Koot het nu van onderaf proberen, te beginnen met een proefproject in de Achterhoek.
Koot heeft een soortgelijk voorstel ook al in 70-er jaren gedaan. Hij stelde toen op een congres van D66 voor Nederland te verdelen in ongeveer 35 gewesten. Hij wou toen beginnen met de Drechtsteden een regio waar hij toen woonde en voor D66 in Sliedrecht in de gemeenteraad zat.
 
"1 Achterhoek- 50 kernen - samen sterk"
Om eea praktisch vorm te geven heeft Koot onlangs de provinciale partij '1 Achterhoek- 50 kernen – samen sterk" bij de provincie Gelderland  geregistreerd tbv de verkiezingen voor provinciale staten volgend jaar.  De naam kan echter ook worden gebruikt (via gemeentelijke doorwerking) voor (inter)lokale lijsten in de Achterhoek die onder deze naam aan de gemeenteraadsverkiezingen in de Achterhoek willen deel nemen De PS onderin geeft een inkijkje dat als leidraad gaat dienen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart aanstaande.
 
Inhoudelijk globaal koersend op "Agenda Achterhoek 2020"
De nieuwe partij is van mening dat de doelstellingen van het samenwerkingsverband " Agenda Achterhoek 2020 " , een samenwerkingsverband (Coöperatie) van gemeenten, non-profitorganisaties en ondernemers versneld moet worden uitgevoerd. Door te weinig bestuurlijke kracht, omdat de bestaande gemeenten vooral het belang van hun eigen gemeente voorop zetten, hebben ze niet in de gaten gehad dat het verwaarlozen van het regionaal belang hen op achterstand zet. In de 4 werkplaatsen van de coöperatie wordt de urgentie van dat probleem sterk gevoeld. Het is niet voor niets dat de provincie Gelderland ex minister van BInnenlanse zaken mevr. Spies in de Achterhoek heeft gedropt om voortgang te forceren.
 
De tijd dringt
Binnen 2-3 weken moeten de kandidatenlijsten met ondersteuningsverklaringen (meestal 20 per gemeente) bij de diverse secretarieën van betrokken gemeenten worden ingeleverd. (voor de provincie hebben we nog een jaar) Gegadigden die bovenstaande doelstellingen kunnen onderschrijven kunnen zich melden bij Paul Koot van "1 Achterhoek- 50 kernen – samen sterk"
paulkoot@kpnmail.nl of 0543-452800 of  06 57 54 91 16
 
"1 Achterhoek- 50 kernen – samen sterk "
p/a Prinsenstraat 5
7126 AX Bredevoort
 

Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free