GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Twee Aaltense bijdragen bij expositie De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen
De tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’, waarin twee Aaltense voorwerpen zijn opgenomen, werd door Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander officieel geopend in de Kunsthal in Rotterdam. Het verhaal van ‘De Scheveningse Kap’ vertelt over de ontsnapping van Gerrit Hoopman met een rok op een herenfiets. De tweede bijdrage uit de Aaltense Musea is het originele en vervalste persoonsbewijs van de Joodse Salli Schwartz uit Winterswijk, onder de naam Pieter de Graaf.
Ad van Liempt, de gastcurator van deze bijzondere expositie, vertelt bij de opening dat het verhaal van Gerrit Hoopman, die ontsnapte tijdens een razzia in Aalten, zijn favoriet is. Hij gaat uitgebreid in op het verhaal van de ‘Scheveningse Kap’ en het onderduikdorp Aalten. Ook directeur van de Aaltense Musea Gerda Brethouwer werd door hem nog genoemd in zijn inleiding. Van Liempt gaf aan dat hij getroffen is door de kennis, de toewijding en de passie van de 25 deelnemende oorlog- en verzetsmusea. Van Liempt selecteerde de honderd voorwerpen met verhalen uit de collecties van de 25 musea. Koning Willem Alexander opende de expositie op 4 februari in het bijzijn van een Aaltense delegatie. De tentoonstelling loopt nog t/m 5 mei.
Na de officiële opening wandelde een select gezelschap samen met Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander langs vooraf geselecteerde voorwerpen, waaronder de ‘Scheveningse Kap’. De Koning toonde veel interesse in het verhaal van de ontsnapping. Hij vond het opmerkelijk dat Gerrit Hoopman erin slaagde om met een rok op een herenfiets te ontsnappen! Gerda Brethouwer overhandigde de Koning een boek met Aaltense verhalen en ze schonk drie exemplaren van het stripboek ‘De Schuilhoek/Das Versteck’, dat gaat over Markt 12, aan de drie dochters van koning Willem Alexander en koningin Maxima. De koning merkte op dat zijn kinderen daar heel blij mee zullen zijn:”Ze verslinden dit soort verhalen”, zegt hij.
De tentoonstelling is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Stichting Musea en Herinneringscentra 40 – 45 en is een uniek samenwerkingsverband tussen 25 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea. Voor het eerst zijn collecties samen op één plek gepresenteerd en benadrukken op deze manier het belang van de voorwerpen en de verhalen erachter.
De expositie in de Kunsthal in Rotterdam neemt de bezoekers mee naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De voorwerpen met verhalen geven de Oorlog een betekenisvol gezicht. Achter elke bijdrage schuilt een gebeurtenis die persoonlijke herinneringen, emoties, huivering en ontroering oproepen over de jaren 1940 – 1945. Zelfs de kleinste voorwerpen vertellen grote verhalen.
In dagblad Trouw is een bijlage gepubliceerd over de expositie waarin het verhaal over de ‘Scheveningse Kap’ uitgebreid wordt toegelicht. Eveneens bevat het artikel een interview met mevrouw Hoopman, de weduwe van Gerrit Hoopman. Trouw special: Tweede Wereldoorlog in 8 van de 100 voorwerpen http://wo2invoorwerpen.webflow.com/