GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
In de maanden mei, juni en juli komen op diverse plaatsen in de gemeente Aalten de eikenprocessierupsen voor. Door de zachte winter, dit jaar waarschijnlijk iets eerder. De gemeente Aalten gaat de eikenprocessierups, net als veel andere gemeenten, bestrijden. De toegepaste manier is het bespuiten van de bomen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Bij de bestrijding van de eikenprocessierups wordt door de gemeente Aalten samengewerkt met andere gemeenten in de Achterhoek.
Het uitgangspunt in de gemeente Aalten is om de eikenprocessierups alleen daar te bestrijden waar mensen recreëren, bij scholen en woonomgevingen. De bomen langs wegen waar veel wordt gefietst worden ook onder handen genomen. In natuur- en bosgebieden en op particulier terrein wordt de rups niet door de gemeente Aalten bestreden.
Het bespuiten
Binnenkort zal de bespuiting plaatsvinden met hiervoor geschikte apparatuur. De apparatuur vernevelt water met daarin opgelost een biologisch preparaat. Door luchtondersteuning van een grote propeller en het laden van de nevel met een positieve lading hecht het middel zich heel goed aan de onder- en bovenkant van de bladeren. De jonge rupsen eten het blad en het middel en zullen binnen een paar dagen sterven. Het middel is voor geen enkel zoogdier, vogelsoort of insect gevaarlijk. Het werkt alleen op de rups. De bespuiting moet worden uitgevoerd bij relatief windstil en droog weer en kan iets geluid veroorzaken. De trekker die het apparaat aandrijft rijdt, afhankelijk van de grootte, stapvoets. Het is mogelijk dat er ’s nachts gespoten wordt, omdat dan de (weers)omstandigheden het toelaten om zo efficiënt mogelijk te werken.
De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli in een groot deel van Nederland voorkomt. Ze leven in groepen en maken op de stammen of dikkere takken van eikenbomen spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen). De eikenprocessierups is te herkennen aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.
Gezondheidsklachten
De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Wanneer u gezondheidsklachten heeft als gevolg van de eikenprocessierups raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of met de lokale GGD. Hieronder staan de gegevens van de GGD in Doetinchem: Gezellenlaan 10 7005 AZ Doetinchem Telefoon: 088-443 30 00
Voorkomen overlast
Ongemak kan voorkomen worden door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-)gebieden waar de rupsen voorkomen, voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water.
Melden
In de genoemde periode controleert de gemeente Aalten geregeld de lokaties waar nesten (mogelijk) kunnen voorkomen. Mocht u toch de eikenprocessierups zien, dan is een melding hiervan altijd welkom. U kunt dan bellen naar de gemeente Aalten op nummer (0543) 49 33 33. De gemeente Aalten bestrijdt alleen de rupsen in gemeentelijke bomen. Als u in uw eigen bomen eikenprocessierupsen aantreft moet u zelf contact opnemen met een bedrijf voor bestrijding. Wij raden u aan de bestrijding niet zelf uit te voeren.