Bredevoort Schittert, thema: Hollands Glorie

Foto's: Anke Colenbrander Auteur: Leo v/d Linde
Bredevoort Schittert, thema: Hollands Glorie
Bredevoort - Op woensdagavond 10 september vond in het Kulturhus Bredevoort een persconferentie plaats over de plannen betreffende Bredevevoort Schittert 2014. Roy Lammers, Tjitske van Amersfoort en Jan Hinkamp vertelden uitvoerig wat er zoal geboden wordt. Bredevoort Schittert wordt dit jaar gehouden op 26 - 27 - 28 september 2014. Het thema is Hollands Glorie. Het evenement omvat: Licht, muziek, theater, kunst en romantiek. Ieder jaar kiest men een ander thema. De bouwgroepen halen daaruit hun inspiratie. De inwoners van Bredevoort zijn trots op hun vestingstadje. Bijna alle 1500 inwoners doen op één of andere manier mee met het evenement. Daarom heeft de organisatie buiten Bredevoort verenigingen ingehuurd voor de controle. Iedereen, van jong tot oud, doet mee vanwege het plezier om samen iets moois te maken.

Als het donker wordt gaat de openbare verlichting uit en tienduizendenden waxinekaarsjes gaan aan. er worden dit jaar liefst 14 indrukwekkende bouwwerken gebouwd: zoals de Standerdmolen van Triplacuton, het 18 meter lange aanzicht van Volendam door de 123 bouwers  en de Erasmusbrug van Rotterdam door de Werkgroep. Deze is dit jaar 40 jaar actief in Bredevoort evenals de bouwgroep: groep '74. Overal zijn er particuliere initiatieven in tuinen, zoals Buurman&Buurman in de Pater Jan de Vriesstraat en Stadsbroek. Iedere bezoeker wordt opgeroepen om in passende outfit te komen. De kledingverhuurbedrijven in de omgeving draaien dan topdagen. Iedere deelnemer probeert zoveel mogelijk aansluiting te zoeken bij het thema.

Er zijn zo'n 80 acitiviteiten in Bredevoort te bezichtigen zoals de Lego-expositie van Guus Wikkerink, een oude ambachten markt met oud Hollandse ambachten en Loekie de leeuw op de bakfiets. Kinderen laten lichttaferelen zien in de kruidentuin. De oudere inwoners hebben oude tegeltjes gemaakt en geplaatst in de raamkozijnen van het Ambthuis. De Winterswijkse Oldtimerclub (W.O.C.)  komt met zoveel mogelijk Hollandse klassieke Oldtimers. Tevens is er een Ginaf (NL) truck op schaal te zien en een tentoonstelling met oude brommers. Muziek vormt tevens een belangrijk onderdeel tijdens Bredevoort Schittert. Muziekvereniging Excelsior treedt op en doet dit op het podium in de stadsweide. Bredevoort Got Talent is ook een onderdeel van het gebeuren.

Kinderen kunnen dansen, zingen, goochelen, voetbaltrucjes of een andere bijzondere act laten zien. In deze spannende show gaat de jury op zoek naar Hét talent van Bredevoort tijdens Bredevoort Got Talent! Verder is er een Drumband  met een show en zijn er straatoptredens. Accordeonverenigingen HCC treedt vrijdag op en Con Forza  op zaterdag en zondag in 't Ambthuis. Er zijn optredens van het Smartlappenkoor: Hollands Glorie op vrijdag op het  podium  in de stadsweide. Stadskoor Bredevoort  met  Compagnie Onversaegt verzorgt op zaterdagavond een zang en voorstelling. De Mellow Brass speelt op zaterdagavond in de Sint  Joriskerk. Vrijdag treedt het Evergreenkoor uit Aalten op in de Sint Joriskerk.

Live Muziek op ’t Zand is er op vrijdag, zaterdag en zondag van 20:00 - 22:00 uur met LiNK, Chain Of Fools Wanted, Unacceptable en de band: Donkerblond. Daarnaast zijn er op en rond 't Zand verschillende dweilorkesten zoals: De Eierjongens, De Bloasköppe, Wiks Bössels. Ook is er aandacht voor theater met:  Bredevoorts toneel met vreemde typetjes. U kunt in Bredevoort de familie Flodder tegenkomen. De 'Schitterende Vrouwen, beelden voor Sint Bernardus de Elstedentocht beelden, de vrouwen verwelkomen u in Friese klederdracht. In het Horus Huiskamertheatertje staan twee beroemde auteurs centraal; de dichter Hendrik Marsman en de schrijver Godfried Bomans.

Het speciale programma van een uur bestaat uit een Papieren Theatervoorstelling van het sprookje Maraboe en Morsegat van Bomans. Vanzelfsprekend aandacht voor kunst: Beeldenexpositie van Thorvald Dudok van Heel en Guido te Walvaart: Kleurenmandala’s. Er zijn diverse exposities van schilders. Fotoclub Helios en Fot0 21 exposeren hun fotowerk. Romantiek:  tienduizenden vetpotjes door heel Bredevoort. Opengestelde tuinen. Ook de molen Prins van Oranje wordt opengesteld. Rondtocht met de huifkar naar o.a. Stadsbroek. Drie avond is er een vuurwerkspektakel om 21:30 uur. Op zondagmorgen is er een Mountainbiketocht vanaf de voetbalkantine van SV Bredevoort.

De catering wordt verzorgd door: De Timp uit Zieuwent op ’t Zand. Op zondag kan men Hollandse hapjes proeven op 't Zand zoals: haring, een bitterbal of een stukje kaas. De Stichting Volksfeesten verzorgt de horeca en zorgt voor een gezellige open sfeer op 't Zand. Koffie wordt verzorgd door verenigingen uit Bredevoort en de pannenkoeken door Gymnastiek Prinses Margriet. De entree bedraagt voor iedere bezoeker aan Bredevoort Schittert: € 5,00 gevraagd (v.a. 4 jaar). Daarnaast is er een weekend passe-partout verkrijgbaar voor 9 euro. Hiermee heeft men alle 3 dagen toegang tot het evenement. Elke dag zijn er  ruim 80 programma onderdelen, dat is dus nog geen 7 cent per onderdeel. Daarvoor kun je op zaterdag dus ook een rondje met de huifkar rijden en het vuurwerk meebeleven.

Parkeren wordt geregeld door parkeerwachters en is gratis. Ook het Prachtig uitgebreid programmaboekje is gratis. Het evenement is spotgoedkoop en gemakkelijk bereikbaar. In het programmaboekje is een route gemaakt met een checklist waarop je kunt zien waar en wanneer iets gebeurt. Informatie: www.bredevoortschittert.nl

Foto's

IMG_0066.jpg
IMG_0010.jpg
IMG_0011.jpg
IMG_0012.jpg
IMG_0013.jpg
IMG_0014.jpg
IMG_0016.jpg
IMG_0018.jpg
IMG_0020.jpg
IMG_0023.jpg
IMG_0024.jpg
IMG_0025.jpg
IMG_0028.jpg
IMG_0029.jpg
IMG_0031.jpg
IMG_0032.jpg
IMG_0036.jpg
IMG_0037.jpg
IMG_0042.jpg
IMG_0050.jpg
IMG_0058.jpg

« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free