Open Monumentendag 2014 en uitreiking erfgoedprijs

Auteur: Gemeente Aalten
Open Monumentendag 2014 en uitreiking erfgoedprijs

Uitreiking Erfgoedprijs gemeente Aalten 2014 en ingebruikname dorpspomp Dinxperlo 

Op zaterdag 13 september 2014 vindt de opening plaats van Open Monumentendag 2014. Het landelijke thema van 2014 is ‘Op reis’. De opening van de Open Monumentendag vindt plaats in het Stationsgebouw aan de Stationsstraat  in Aalten. Van 9.45 tot 10.00 uur is er een inloop met koffie en thee. Het programma gaat om 10.00 uur van start, het tijdstip waarop de deelnemende monumenten voor het publiek toegankelijk zijn.

Programma

Wethouder Kok heet de genodigden van harte welkom. Hij geeft een korte toelichting op het erfgoedbeleid van de gemeente Aalten. Vervolgens gaat de voorzitter van de Commissie Cultureel Erfgoed, de heer Doodeheefver, in op de nominaties voor de Erfgoedprijs 2014.

Erfgoedprijs 2014

Voor de Erfgoedprijs 2014 zijn de volgende drie kandidaten genomineerd:

  • De kelder van Merfelt, Prinsenstraat 3a Bredevoort;
  • Voormalige Zondagsschool, Sondernweg 9 Lintelo;
  • Landgoed Eppink, Romienendiek 4 Aalten.
     

De prijs bestaat uit een cheque van € 250,-- en een passend cadeau. Deze worden uitgereikt door wethouder Kok.

Op reis

Na de uitreiking bestaat de mogelijkheid om in het stationsgebouw de expositie ‘Op reis’ te bekijken. Deze expositie bestaat uit foto’s over het vervoer in de gemeente Aalten in vroegere tijden.

Ook het Comité Open Monumentendag heeft zich ingespannen om diverse activiteiten rond het thema ‘Op reis’ te organiseren. Zo rijdt op zaterdag tweemaal een bus tussen verschillende locaties, die vanuit historisch oogpunt een link hebben met transport.

Op zaterdag worden op de marktpleinen in Aalten en Dinxperlo oude voertuigen tentoongesteld. Daarnaast zijn op diverse locaties exposities te bezichtigen, er zijn stadswandelingen en een lezing in Bredevoort. In de Heurne is een wandelroute uitgezet langs de voormalige spoorbaan tussen De Heurne en Sinderen. Verder is er een fietsroute verkrijgbaar door Winterswijk, Groenlo en Bredevoort, langs locaties die met het thema reizen te maken hebben.

Dorpspomp Dinxperlo

Om 13.30 uur wordt de pomp bij de Dorpskerk in Dinxperlo in gebruik genomen. De voorzitter van Bewaar ’t Olde, de heer Bussink en wethouder Rijks van de gemeente Aalten geven een toelichting op het project. Ook bedanken zij het team, dat via de Zomer van Gelderland geld heeft gewonnen voor de aankleding van de pomp, voor hun inzet. Vervolgens vindt de ingebruikname van de dorpspomp plaats, die na een opknapbeurt drinkwater kan leveren. Na afloop van deze handeling wordt de bijeenkomst afgesloten met een kop koffie in de tent op het Prins Clausplein.

Het volledige programma van de Open Monumentendag leest u op de website van de VVV’s, www.vvvaalten.nl, www.vvvbredevoort.nl en www.vvvdinxperlo.nl.


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free