GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Naar aanleiding van eerdere succesvolle lezingen organiseert Villa Mondriaan in het najaar van 2015 een lezingenreeks over de schilder Piet Mondriaan. De lezingen zijn los van elkaar te bezoeken en gaan elk in op een ander aspect van Mondriaans werk.
29 oktober Jan Bor: Mondriaan Filosoof?
Jan Bor is filosoof en was mede-auteur van De Verbeelding van het Denken, waarvan meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. In zijn nieuwe boek Mondriaan, Filosoof gaat hij in op Piet Mondriaan als filosoof, zowel beeldend als schrijvend.
Mondriaan filosoof? Hij was toch een schilder? En zelfs een van de belangrijkste van de twintigste eeuw? Toch heeft Mondriaan tot het einde van zijn leven ook teksten geschreven. Daarin zet hij in filosofische taal uiteen dat zijn beeldende werk een uitdrukking is van zijn visie op de werkelijkheid. In de lezing geeft Jan Bor aan dat Mondriaans werk oosterse invloeden heeft ondergaan, waarin ook de theosofie een rol heeft gespeeld. Toch toont zijn werk een dimensie die geen leer of theorie kan omvatten.
26 november Prof. Dr Léon Hanssen: Biografie Piet Mondriaan 1919-1933 – van klassiek tot abstract
De cultuurhistoricus prof. dr. Léon Hanssen (Tilburg University) publiceerde eerder dit jaar de biografie De Schepping van een Aards Paradijs: Piet Mondriaan 1919-1933. Het boek behandelt de periode waarin Mondriaan in Parijs zijn ‘klassiek’ abstracte schilderstijl ontwikkelde.
In zijn lezing zal Hanssen een aantal belangrijke punten van zijn biografie uiteenzetten. Hij zal ingaan op de transitie van Mondriaan. In zijn vroege jaren in Winterswijk schilderde hij namelijk nog relatief ‘brave’ dorps- en natuurgezichten, terwijl hij later in zijn carrière de stoot kon geven tot de radicaalste omwenteling in de beeldende kunst sinds de renaissance.
Als toegift zal Léon Hanssen bekendmaken of, en zo ja met welk deel van Mondriaans leven, hij zijn biografie van de schilder zal voortzetten.